Slovenská kuchyně

Současná slovenská kuchyně, se kterou se můžeme setkat v restauracích, se od české či evropské kuchyně nijak zvlášť neliší. Když nepočítáme halušky s brynzou. V hojně turisticky navštěvovaných oblastech – třeba na horách– se v nabídce restaurací objevují i jiné slovenské speciality. Specifika slovenské kuchyně nejlépe poznáme v malých penzionech domácího typu, které přímo inzerují domácí kuchyni. Rozdíl je i v tom, v které části Slovenska to bude.

Společný stát, společná kuchyně

Jestliže se říká, že se slovenská kuchyně příliš neliší od české, je to způsobeno:

jednak stejnými historickými vlivy (zejména rakousko-uherská kuchyně výrazně ovlivnila jídelníčky obou národů), ale také víc než sedmdesátiletým společným soužitím Slováků a Čechů

Těstovina tarhoňa se nejdřív opraží a pak dusí.

v jednom společném státě. Směr veřejné gastronomie v době tak zvaného socialismu určovaly závazné československé státní normy, závazné pro všechny školní jídelny, závodní kuchyně, restaurace, hotely. A tak například bratislavské plecko muselo chutnat stejně od Košic po Aš, ale právě tak třeba česká svíčková.  Vliv veřejného stravování se sice částečně odrazil i na skladbě doma připravovaných jídel, typické slovenské speciality ale nevytlačil.

Nabídky v restauracích

V současné době se na Slovensku v restauracích můžeme setkat několika skupinami připravovaných a nabízených jídel:

  1. Asi nejrozšířenější bychom mohli označit za „československou“. Jsou to stejná jídla, jaká se v restauracích vaří i nás (to se týká hlavně polévek a tak
    zvaných hotových jídel).
  2. Dále se připravují jídla z kuchyně „mezinárodní“ – steaky, grilované speciality, pomfrity, těstoviny připravované na italský způsob – jako po celé Evropě, což je trend doby. Právě tak jako nadnárodní fastfoody, pizzerie, asijské restaurace, na Slovensku tak běžné jako u nás.
  3. Pro turisty, kteří chtějí poznat všechny krásy Slovenska, jsou ovšem nejzajímavější typické slovenské speciality nabízené buď v běžných restauracích nebo v restauracích rustikálně laděných.

Nejběžnější slovenské speciality

  • Samozřejmě je třeba ochutnat brynzové halušky – i když se dělají i nás, nikdy nechutnají tak dobře, jako na Slovensku. Halušky mohou být i se zelím a uzeným masem nebo s uzeným sýrem a klobásou – podle kraje.
  • Další sázkou na jistotu je kapustnica, polévka z kyselého zelí s notným podílem uzeného masa a klobásy.
  • Slovenské klobásy – třeba i pečené a podávané se zelím, jsou něco jiného, než klobásy prodávané v Česku. Chuťově se blíží čabajce (ostatně její vznik je přisuzován slovenským přistěhovalcům do Maďarska).
  • Typicky slovenský je také baranní guláš, který chutná i zapřisáhlým odpůrcům skopového.
  • Obecně lze pak ještě doporučit vyzkoušet v restauracích jídla, která mají nějaký regionální přívlastek.
  • A v obchodech se dívat po ovčích sýrech, zejména brynze. Nejlepší je „májová“ v dřevěném kyblíčku.

Domácí slovenská kuchyně

Domácí slovenská kuchyně je báječná. Jestliže trávíme dovolenoupenzionu s domácí kuchyní, zcela jistě nezhubneme, ani když budeme celý den běhat nebo lyžovat na horách nebo se „máčet“ v termálních bazénech.

  • V horských oblastech můžeme k snídani dostat například báječnou marmeládu (lekvár) z divokých jahod, ostružin (černic) či malin.
  • Kromě kapustnice a jiných hustých vydatných polévek se zeleninou, houbami nebo z luštěnin stojí za zmínku drůbeží vývar podávaný s vařeným kuřecím masem a plnkou – báječně ochucenou vařenou nádivkou.
  • Typicky slovenské jsou také prívarky, zahoustlé příkrmy připravované z různých druhů zeleniny (kapusta-kel, zelené fazolky, dýně-tekvica) nebo luštěnin. Podávají k uzenému masu, opečené klobáse a přikusují se k ním třeba lokše (suché bramborové placky) nebo chleba.

Na jihovýchodě je patrný vliv maďarské kuchyně, což ovlivňují také plodiny, které se tam pěstují – papriky, kukuřice, obilí, rajčata. K ostřejším perkeltům často z vepřového masa se podávají domácí rezance-nudle, dušená tarhoňa (drobná těstovina) nebo halušky připravené z moučného těsta.

A něco „pod zoubek“

Ze zákusků stojí za ochutnání různé záviny, báječný je třeba višňový. V jižních oblastech – Bratislavou počínaje – bývá v cukrárnách výběr kremešů – řezů s vysokou vrstvou různých lehkých krémů. Tradičním slovenským slaným pečivem jsou pagáčky, nejčastěji brynzové nebo škvarkové. Mají tvar placiček s typickou vytlačenou mřížkou na povrchu.

 

„Smažák“ je vyprážaný syr

Zejména pro rodiče s dětmi, které nechtějí v restauraci jíst nic jiného než „smažák“ a hranolky, potěší informace, že se tento „československý“ fenomén připravuje i na Slovensku snad v každé restauraci. Jen se slovensky nazývá „vyprážaný syr“.

 

Česko-slovenský slovníček s odlišnými názvy jídel a potravin najdete ZDE.

Foto: Těstovina tarhoňa se nejdřív opraží a pak dusí. (jez)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno